Búzából és árpából is kiemelkedően sokat arattak tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzéséből sok más mellett kiderül, hogy a legtöbb szántóföldi növény termésmennyisége nőtt tavaly, sőt, búzából 36%-kal többet takaríthattak be a gazdák országszerte, mint a megelőző évben. Szolnok megye az élen jár.

Az MTI-hez eljuttatott adatok szerint Magyarországon az ország területének 55 százalékát teszik ki mezőgazdasági területek, főleg a szántók (82 százalék) valamint a gyep területek (16 százalék) dominálnak.

A kalászosok hozamának 69 százalékát adó búzából a 2022. évinél 7,6 százalékkal nagyobb szántóterületről 36 százalékkal több termést arattak. A legtöbb búzát Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében takarították be.

Árpából csak Somogy és Zala megyében arattak kevesebbet a 2022. évinél. A legtöbbet szintén Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés megyében takarították be, a termésátlag Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban meghaladta a hektáronkénti 6 tonnát.

Az elemzés szerint a 2023-as év eddigi mezőgazdasági eredményeiben a kedvezőbb időjárás mellett nagy szerep jutott a bővülő öntözési közösségeknek is. Tavaly a mezőgazdasági területek 5,0 százaléka volt öntözhető (258 ezer hektár), ami 2 százalékpontos emelkedés a 2022-eshez képest. Ezzel együtt kisebb területet érintett tavaly az aszály miatti kár, mindez a termésmennyiségek értékeiben is visszatükröződik – írták.

MTI

Kép: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Kapcsolódó cikkek